Το Σμαραγδένιο Νησί: Περιήγηση στα μοναδικά τοπία και την Ιστορία του πρώην Δήμου Αταβύρου

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Περιήγηση στα μοναδικά τοπία και την Ιστορία του πρώην Δήμου Αταβύρου

Η εκτεταμένη επιφάνεια της Δημοτικής Ενότητας είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινή με το επιβλητικό όρος Αττάβυρος (1215 μ.) να δεσπόζει και να δίνει τη ξεχωριστή φυσιογνωμία του στο γεωφυσικό πλαίσιο της περιοχής.
 
Εύφορα οροπέδια, κοιλάδες και παράλιες πεδινές εκτάσεις προσφέρονται για καλλιέργειες ενώ εκτεταμένες δασικές εκτάσεις δημιουργούν τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο θαλάσσιος διαμελισμός με τα ακρωτήρια Αγκώνια (αρχ. Θοάντιον) στην Κρητηνία και Αρμενιστής και Φούρνοι στην περιοχή Μονολίθου και γραφικούς όρμους, ανάμεσα στους οποίους γνωστότερος είναι η Κάμειρος Σκάλα, από την οποία ξεκινούν τα πλοιάρια για τη Χάλκη.
Η παραδοσιακή οικονομία της περιοχής στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Ελαιώνες, αμπελώνες και εκτάσεις με οπωροφόρα και κηπευτικά υπάρχουν σ' όλη την έκταση της Δήμοτικής Ενότητας. Παράγονται ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, αμπέλια για επιτραπέζια σταφύλια και κρασοστάφυλα, απ' όπου βγαίνουν τα ονομαστά κρασιά και η σαμπάνια, λάδι, κηπευτικά και φρούτα. Με γεωτρήσεις εξασφαλίζεται η άρδευση γεωργικών εκτάσεων, ενώ το υπό κατασκευήν φράγμα της Κρητηνίας θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης της ευρύτερης περιοχής και θα αυξήσει εντυπωσιακά την γεωργική παραγωγή.

Προσφέρεται για ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, σε απόλυτη συμφωνία με το φυσικό περιβάλλον και την πατροπαράδοτη αγροτική οικονομία της περιοχής (αγροτοτουρισμός), που θα προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία ν' ανεβεί στο ιστορικό βουνό, να περπατήσει στην ύπαιθρο, να επισκεφθεί τα ξωκλήσια, να απολαύσει την τοπική υγιεινή διατροφή από τα ντόπια προϊόντα και να πιει ντόπιο κρασί. Το λιμάνι της Καμείρου, που η κατασκευή του είναι σε εξέλιξη θα συμβάλει αποτελεσματικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ιστορικά Στοιχεία
Ο Δήμος Ατταβύρου πήρε το όνομά του από το Ατταβύρειο Όρος, όπου σήμερα συναντά κανείς τα ερείπια του ναού του Διός και διάφορες αρχαιολογικές τοποθεσίες, όπως την αρχαία πόλη της Κιτάλας, το φρούριο του Μονόλιθου και της Κριτινίας, που χρονολογούνται από το 14ο αιώνα. Η περιοχή είναι γεμάτη και από φυσικές ομορφιές: σπηλιές κοντά στη θάλασσα, όμορφες παραλίες, πεδιάδες, βράχους. Ο Αττάβυρος είναι περιοχή NATURA, με εύφορες κοιλάδες, πευκοδάση και ένα δάσος από κυπαρίσσια στην περιοχή Έμπονα, το οποίο θεωρείται Μνημείο της Φύσης, ειδικής επιστημονικής αξίας.
Αξιοθέατα
Ναός του Δία (Έμπωνα, βουνό Αττάβυρος, υψος 1215 μ.):
Ο ναός του Ατταβύριου Διός κτίσθηκε πιθανόν στην ελληνιστική περίοδο. Ο θρύλος τον αποδίδει στον Αλθαιμένη από την Κρήτη, γιο του Κατρέα. Αναφορές στο ναό κάνουν ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και ο Πίνδαρος. Σήμερα σώζονται ερείπια περικλειόμενα σε περιτείχισμα από ογκόλιθους.

Ιερό της Αρτέμιδος (Βουνό Αττάβυρος - 4ος 3ος αι. π.Χ.):
Βρίσκεται ίσως στη θέση της μονής του Αγ. Ιωάννη του Αρταμίτη (10ος - αι.).
Η εξάπλωση του μινωικού πολιτισμού δε θα μπορούσε να προσπεράσει τη Ρόδο. Η «μικρή Κρήτη», η Κρητηνία, από το 15ο αι. π.Χ. αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η αρχαία Κρητηνία πρέπει να περιελάμβανε τη σημερινή Σκάλα Καμείρου και το Μανδρικό.Ταφικό μνημείο (Κάμειρος Σκάλα):
Λαξευτός τάφος λυκιακού τύπου.
Κάστελλος (Κρητηνία - 15ος αι.):
Πολύ καλά διατηρημένο φρούριο με εποπτεία της θαλάσσιας περιοχής. Το κάστρο είναι ορθογώνιου σχήματος με δυο ημικυκλικούς πύργους, οικόσημα των Ντωμπυσόν και Καρέττο υπόγειες δεξαμενές, θαλαμωτές αίθουσες και ένα εκκλησάκι.

Κάστρο Μονόλιθου:

Σε ένα βραχώδη σχηματισμό με καταπληκτική συμμετρία, έναν ογκώδη μονόλιθο, οι Ιππότες έκτισαν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ρόδου, αξιοποιώντας τη γεωφυσική ιδιαιτερότητα και τη γεωγραφική του θέση. Το ορόσημο του Μονόλιθου πρέπει να ήταν η οχυρωμένη τοποθεσία από την κλασσική αρχαιότητα αδιάλειπτα μέχρι και την Ιπποτοκρατία (terminus post quern το 1476). Οι φθορές και οι καταρρεύσεις είναι ορατές κυρίως εκεί που υψώνονταν πύργοι, αλλά το γενικό περίγραμμα του κάστρου διατηρείται σε καλή κατάσταση. Στον εσωτερικό περίβολο βρίσκεται εκκλησάκι. Το χωριό υπήρξε κέντρο πατριωτικής αντίστασης με βάση το άριστα προφυλαγμένο κατασκοπικό λημέρι στο βουνό.

Λαξεύματα
 (Παραλία Φούρνοι, Μονόλιθος):
Ξεχωρίζουν αρχαία λαξεύματα σε σχήμα λουτρώνων (τα λουτρά της βασίλισσας, κατά την τοπική παράδοση).
Σιάννα Ο αρχαίος Δήμος Βρασίων:
Περιηγητές του 19ου αι. καταγράφουν ότι έβριθε από απομεινάρια αρχαίων χρόνων:
Νομίσματα, θραύσματα αγγείων, θεμελιώσεις κτηρίων και ναών, μαρμάρινα αγάλματα κ.α.


Ιπποτικό φρούριο (Σιάννα):
Ερειπωμένο
  
     
Εκκλησία του Αγίου Νικολάου:
Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο μικρό χωριουδάκι Φουντουκλή, δίπλα στα χωριά Ελεούσα και Αρχίπολη, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.
Έχει μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, καθώς και ωραίες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο - 15ο αιώνα.

Το κάστρο της Κρητηνίας είναι μείγμα Βυζαντινής και Μεσαιωνικής τεχνοτροπίας και μέσα υπάρχουν τα ερείπια της Καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου, καθώς και νεώτερα κτίσματα, γιατί το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε επί Ενετοκρατίας σαν Ναύσταθμος (Μαρινέρα).
Χρήσιμα Τηλέφωνα
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΤΑΒΥΡΟΥ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2246360101 ΦΑΞ: 2246360132&2246041573
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ:2246360119
ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ:2246360120-2246360121
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ: 2246360122
ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ-ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ:2246360115-2246360114
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ-ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ : 2246360110
ΚΕΠ: 2246041590 & 2246360128 ΦΑΞ: 2246041572

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου