Το Σμαραγδένιο Νησί: Τάφοι Πτολεμαίων – Ρόδος

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τάφοι Πτολεμαίων – Ρόδος

HyperLink

Η κατάφυτη κοιλάδα του Ροδινιού στα νότια της πόλης της Ρόδου, πρέπει κατά την αρχαιότητα να ήταν γεμάτη με Νυμφαία (σπηλαιώδη ιερά) και κοσμημένα ταφικά μνημεία διάσπαρτα μέσα στην πλούσια βλάστηση. Ήταν χώρος λατρείας, περιπάτου και αναψυχής. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του τοπίου που επικράτησε κατά την ελληνιστική εποχή (3ος-2ος αιώνας π.X.)

Στο ύψωμα βρίσκονται επίσης διάφορα Νυμφαία, τμήματα του αρχαίου τείχους, λαξευτοί τάφοι και ερείπια ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Ως «Τάφος των Πτολεμαίων» είναι γνωστό μεγάλων διαστάσεων ταφικό μνημείο στο ύψωμα του Ροδινιού (3 χλμ. από το κέντρο της πολης της Ρόδου), ρωμαϊκών χρόνων, λαξευμένο σε φυσικό σχηματισμό με τη μορφή ελληνιστικού κτίσματος. Έχει τετράγωνο σχήμα διαστάσεων 28,50 X 28,50 μ., με ημικιόνες στις τέσσερις εξωτερικές πλευρές. Eσωτερικά αποτελείται από ένα κατά πλάτος επιμήκη προθάλαμο με υπολείμματα κονιαμάτων και ένα ορθογώνιο θάλαμο. Στις κάθετες πλευρές του θαλάμου υπάρχουν λαξευμένες θήκες όπου έμπαιναν οι σαρκοφάγοι των νεκρών. H οροφή του τάφου είναι αμφικλινής εσωτερικά, ενώ εξωτερικά πρέπει να δημιουργείτο πυραμίδα ή τύμβος από χώμα. Tο μνημείο πατά πάνω σε κρηπίδωμα με τρία λαξευμένα στον βράχο σκαλοπάτια. Πάνω από τους κίονες ίσως να υπήρχε επιστύλιο, με τρίγλυφα και μετόπες, που τώρα δεν σώζεται.


 HyperLink  HyperLink
 HyperLinkhttp://www.nad.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου