Το Σμαραγδένιο Νησί: "To ελάφι της Ρόδου"

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

"To ελάφι της Ρόδου"

Στα πλούσια δάση του Δήμου Καμείρου ζει το ελάφι πλατόνι το οποίο θεωρείται και σύμβολο του νησιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και άλλες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι στα δάση της Ροδου ζουν ακόμη 40 – 60 ελάφια. Από την Ροδο έχουν μεταφερθεί ελάφια και σε διάφορα άλλα πάρκα και ζωολογικούς κήπους στην Ελλάδα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το είδος αυτό ελαφιού ζει εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ροδο και είναι πιθανό να προέρχεται από τη Νότια Μικρά Ασία. Τα ελάφια στη Ροδο εγκαταλείπουν σιγά σιγά τα δάση επειδή δεν βρίσκουν πλέον εύκολα τροφή, αφού τα περισσότερα έχουν καεί κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στην προσπάθεια τους να βρουν τροφή τα ελάφια της Ροδου αναγκάζονται να κατεβαίνουν από τα δάση ακόμη και στους δρόμους, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων !

Η ιστορία του ελαφιού
Στη Ρόδο, το σύμβολο του νησιού, το ελάφι Dama-Dama ή πλατόνι, πριν από μερικά χρόνια κινδύνευσε να εξαφανιστεί, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους κάηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του '87 και του '92.

Χρειάστηκαν αυστηρά μέτρα για να πάψουν οι λαθροθήρες να εξοντώνουν τα ελάφια και τα τελευταία χρόνια, από μερικές δεκάδες που ήταν, αυξήθηκαν σε περισσότερα από χίλια. Μάλιστα, η αύξηση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των γεωργών του νησιού, καθώς παρουσιάστηκαν ζημιές στις καλλιέργειες, οι οποίοι ζητούσαν να τους χορηγηθούν αποζημιώσεις. Δυστυχώς η καταστροφική πυρκαγιά των έξι τελευταίων ημερών αφάνισε μεγάλο αριθμό ελαφιών και κανείς δεν γνωρίζει πόσα κατάφεραν να επιζήσουν.Αγάλματα των ελαφιών, στην είσοδο του λιμανιού στο Μαντράκι Στην είσοδο του λιμανιού του Μαντρακίου, τοποθετημένα πάνω σε δύο κίονες είναι δύο αγάλματα ελαφιών. Ενα αρσενικό και ένα θηλυκό. Το πλατόνι της Ρόδου θεωρείται σύμβολο του νησιού, αποτελεί μέρος της παράδοσης και στόλιζε τα δάση. Ισχυρίζονται πολλοί ότι το πλατόνι ήλθε στη Ρόδο μετά από την άφιξη των σταυροφόρων, για να προστατευτούν απ' τα φίδια. Αλλη μία εκδοχή είναι ότι τα ελάφια εισήχθησαν από τους Ενετούς, την περίοδο που είχαν στην κατοχή τους το νησί.

Το πλατόνι, δεν μεταφέρθηκε στη Ροδο για να διώξει τα φίδια. Υπήρχε ανέκαθεν στην περιοχή και τρέφεται με χαμηλή βλάστηση. Ζει στο δάσος τραχείας πεύκης, που συναντούμε γενικά σε όλο το ανατολικό και βόρειο Αιγαίο.

Το μεγαλύτερο δάσος των δασών της Ροδου είναι το Πίνους Μπρούτια (Pinus Brutia), δηλαδή η Τραχεία Πεύκη, ενώ, αντίστοιχα, στη Στερεά Ελλάδα συναντάμε το δάσος Πίνους Χαλεπένσις (Pinus Halepensis), δηλαδή τη Χαλέπιο Πεύκη. Διαφέρουν κυρίως ως προς τον καρπό, αφού το κουκουνάρι στην Πίνους Μπρούτια έχει μίσχο. Στην περιοχή της Ρόδου που κάηκε, γενικά δεν υπήρχαν μεγάλα ζώα που δεν μπορούμε να συναντήσουμε κάπου αλλού. Υπάρχουν όμως τ' αυτοφυή κυπαρίσσια, που είναι αιωνόβια, κυρίως στον Προφήτη Ηλία, δηλαδή στα όρια της περιοχής που κάηκε.

Dama - Dama και Dama Mesopotamica
Δύο παραλλαγές μικρών ελαφιών του γένους Dama βρίσκονται στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου ( Ροδος ) και στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. Το Dama - Dama αλλά και το Dama Mesopotamica στο Ιράν ενισχύουν τη θεωρία ότι το ελάφι ξεκόπηκε και παρέμεινε στο νησί της Ροδου, όταν τα νερά της Μεσογείου κατέκλυσαν την περιοχή του Αιγαίου και δημιουργήθηκαν τα νησιά.

Το πλατόνι είναι μετρίου μεγέθους ελάφι. Το μήκος του είναι 1,5 μέτρο περίπου και το ύψος του, μέχρι το πάνω μέρος της πλάτης, φτάνει περίπου τα 90 εκατοστά. Ζυγίζει γύρω στα 100 κιλά, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι μερικά ώριμα αρσενικά φτάνουν και τα 150 κιλά.
http://www.dodekanissaweb.gr
http://messanagros-rhodes.blogspot.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου